tisdag 14 september 2010

Föreläsning på MAH

Igår spenderade jag eftermiddagen på Malmö högskola (MAH) och höjde nog medelåldern rejält då jag satt där i hörsalen med alla studenterna. Föreläsningens rubrik var Handlingskraft och entreprenörskap som livsstil och vände sig främst till studenter, men föreläsningen var öppen så en uppmärksam vän tipsade mig.

Först ut var Hampus Jakobsson, en av grundarna av The Astonishing Tribe (TAT). Han gjorde en liknelse mellan att starta ett band och att starta ett förtag. Det viktigaste var att ha roligt, att vara fokuserad, att vara passionerad och att, sist men inte minst, ta betalt. Så länge du inte tar betalt förblir det en hobby, vad du än sysslar med.

Vi fick därefter lyssna till Anna Haupt, som tillsammans med en kamrat grundat Hövding och sedan 2005 jobbat med den "osynliga cykelhjälmen". Den är konstruerad som en krage med en air bag-hjälm som utlöses vid behov - googla för mer info, någon hemsida hittade jag inte men dock Facebook-sida. Anna berättade, förutom om produkten, om den långa resa hon och hennes kollega gjort, från utbildningen till industridesigners till att söka stipendier och anslag för att kunna utveckla sin idé om den "osynliga cykelhjälmen".

Björn Almér, VD och grundare av Barista Fair Trade Coffee (BFTC), berättade om sitt arbete kring att bygga upp BFTC, om vikten att satsa på sin idé fullt ut, om hur världen ändrat sin syn på bistånd och att det idag mer handlar om Trade - Not aid, om förändringen från sympati till empati och att man kan hjälpa någon och samtidigt tjäna pengar genom att ta ett socialt ansvar. Björn lade tyngden på socialt entreprenörskap, någonting som jag kom i kontakt med i våras då jag gjorde ett jobb åt Ulrika Forsgren på ArtCom och blev väldigt intresserad av hela idén. Kanske för att jag aldrig kommit iväg till Sydafrika för att rädda aids-sjuka barn, vilket jag gärna ville efter ett snabbt besök där för drygt tio år sedan...

Sist ut var Calill Odqvist, som tillsammans med sin pappa startade Light my fire och producerar friluftsartiklar. Mest kända är dom idag genom den helt otippade tillkomsten av sporken, en kombinerad sked/kniv/gaffel. Calill berättade om indianer i Sydamerika, struliga tullare och tur med investerare. Hon berättade om vikten av god PR, att glada och nöjda kunder är den bästa PR som står att finna och att produkten måste sälja sig själv. Genom att förlägga all produktion i Sverige, närmare bestämt Västervik, så hade dom kontroll på hela produktionskedjan, allt från arbetsmiljö till leveranser etc. Hennes presentation får mig att tänka på frukostmötet på Hilanders som jag var på i våras, om employer branding. Det handlade om att göra sitt företag attraktivt, inte bara som leverantör av tjänster eller varor, utan även som arbetsplats genom sina medarbetare.

Mycket går igen, mycket kan ses som självklarheter, men som vanligt måste man ibland lyfta upp självklarheterna till ytan annars glöms dom bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar