måndag 17 mars 2014

På utställning

För att arbeta med och vara intresserad av bilder så är jag ganska dålig på att besöka utställningar och gallerier men så ibland händer det. I torsdags var jag på Moderna i Malmö och tittade på utställningen Ett sätt att leva, svensk fotografi från Christer Strömholm till idag.

Det fanns massor av fotografier och den som känner till Christer Strömholm vet att han rörde sig mycket på till exempel Paris bakgator och att fotografierna var dokumentära. Hans efterföljare är på samma spår och många av bilderna är, enligt min åsikt, kanske inte av den typen att man hänger dem på väggen i vardagsrummet. Bilderna berör, ofta är det ett mörker eller en tragik i bilderna. Ibland måste man skakas om och det är väl sällan någonting kan beröra så som fotografier av det dokumentära slaget, en avbild av det som händer där och då, förmedlande känslor av glädje men kanske framförallt sorg. Utställningen pågår till den 18 maj.

Laura med broschyr

Jag fick sällskap av Laura Hrastar, en amerikanska i Malmö och tillika en supervass skribent. Ta en titt på hennes hemsida, Sticky Paws Media!


Sportlovet spenderades i Umeå och jag passade på att besöka Bildmuséet, en fantastiskt vacker byggnad belägen vid Umeåälvens strand. Tre utställningar var igång när jag var där och jag fastnade särskilt för fransyskan Leonor Fini (1907-1996).

Leonori Fini, självporträtt

Jag har inte sett henne tidigare men gillade verkligen hennes verk. Hon gjorde bland annat teaterkostymer och målningar och var en stark personlighet i europeiska kulturkretsar under mitten av 1900-talet. Utställningen pågår till den 11 maj. Råkar man vara i Umeå är det väl värt att besöka Bildmuséet, dessutom är det fritt inträde.

When in Umeå - hinner man så ska man absolut även ta sig till Västerbottens museum på Gammlia och titta på fotoutställningen Liv i Västerbotten. Det är fantastiska dokumentära bilder på just temat liv i Västerbotten, främst tagna av fotografen Sune Jonsson. Utställningen pågår till den 27 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar