onsdag 27 augusti 2014

Ack denna ljuva sommartid

I år har jag verkligen haft sommarlov! Spenderat mycket tid med familjen, varit på stranden, i trädgården, tuffat iväg till skärgård och fjäll.

Verksamheten sparkas igång igen och jag är tillgänglig för alla som behöver hjälp med retusch och originalproduktion.

Kan inte hjälpa det, är bara fantastiskt svag för himlar

Jag gillar härliga Härjedalen och vill tipsa den som är i Funäsdalen om att besöka Fjällmuséet. Den ordinarie utställningen bjuder på mängder av föremål och fotografier av människors liv och leverne i Härjedalen under mindre gynnsamma förutsättningar än idag. 

Till den sista september pågår även en fotoutställning med bilder av den amerikanska fotografen Edward S. Curtis (1868-1952) och den samiske fotografen Nils Thomasson (1880-1975).


Bild från Fjällmuséets hemsida

Båda var verksamma under den första delen av 1900-talet och deras bilder var av det dokumentära slaget. Edward arbetade under långa perioder, faktiskt större delen av sitt liv, med att dokumentera indiandernas liv och leverne i nordvästra USA medan Nils ägnade sig åt samerna och deras historia. Det bjuds på många vackra bilder, fängslande porträtt och ett stycke historia inte allt för långt bort i tiden.

fredag 13 juni 2014

Retuschens vara eller icke vara

I våras blev jag kontaktad av skribenten och frilansjournalisten Anna Sandahl. Hon skulle göra en artikel om modellretuch för Julia, en tidning som vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 9 till 14 år, och ville göra en intervju med mig.

Det finns mycket att säga i ämnet, särskilt då det med jämna mellanrum debatteras om hur retuscherade modeller i tidningar och magasin sänker flickors självförtroende. Det har talats om att man på något sätt ska märka ut och gradera hur pass retuscherade bilderna är men jag anser att man istället ska prata om och diskutera reklambilder och dess syfte för att ungdomarna ska förstå att det finns en tanke bakom varför bilderna ser ut som de gör.

Med tanke på tidningens målgrupp ville jag framhålla att det i reklamvärlden handlar om att presentera en produkt på ett säljande sätt. Bakom det färdiga resultatet ligger mängder av förberedelser från kreativa AD:ar med en visuell tanke, marknadsundersökningar med målgruppsfokusering och jakten på den modell som kan representera och presentera produkten. Hur mycket retusch som behövs för att göra bilden attraktiv, kännas fin och färdig är mycket beroende på fotografen och dennes förmåga att bland annat sätta ljuset och komponera bilden.

Artikeln i Julia nummer 8 2014

Det var slumpartat att jag började med retusch och jag kunde tänka att det är hemskt med alla bilder av den "perfekta" människan med den "perfekta" hyn och de "perfekta" formerna som sköljer över oss. Idag vet jag bättre och har förståelse för varför man retuscherar och skillnaderna det gör när man lyfter fram och förstärker det som är viktigt och intressant i bilden samtidigt som man skalar bort det som stör, man vill trots allt se någonting vackert, åtminstone när det kommer till bilder som ska sälja någonting. Vad vi tycker är rätt eller fel, bra eller dåligt i en bild är såklart individuellt men ofta tycker vi ganska lika eftersom majoriteten av oss växer upp i samma miljö och omgivning och utsätts för samma intryck från samma medier.

Första gången jag var på en kroki-lektion blev jag lätt generad när modellen klädde av sig naken mitt framför näsan på mig. Ganska snart såg jag bortom den nakna människan och tittade istället på linjer och former. Det är ungefär detsamma med retusch, att man ser bortom personen eller produkten på bilden och istället ser bilden som en ofärdig tavla där man förfinar redan befinliga linjer, färger, toner skuggor eller vad det nu kan vara. I tv-serien Alla är fotografer, del 2 (drygt sjutton minuter in i programmet) intervjuas Jenny Stigsdotter, retuschproffs och grundare av retuschbyrån la Machine. Hon sammanfattar på ett bra sätt retuschens uppdrag; att fungera som fotografens förlängda arm och tekniskt hjälpa fotografen att fullfölja sin kreativa idé.

fredag 23 maj 2014

Årsredovisning till Malmö Citysamverkan

Mitt fokus har under många år varit på bildretusch och parallellt med det arbetet har jag breddat kompetensen inom originalproduktion och grafisk design. Uppdragen får dock gärna bli fler och tack vare en upptagen kollega, duktiga Åsa Tordenmalm, fick jag möjlighet att sätta ihop texter och bilder för 2013 års årsredovisning till Malmö Citysamverkan. Tiden var knapp men layouten var i princip fastställd så vi klarade deadline och uppdragsgivaren var nöjd med slutresultatet. 

Årsredovisning 2013 till Malmö Citysamverkan

Jag har delat med mig av ett par nya fotografier, kolla här!

torsdag 27 mars 2014

En helt vanlig dag

I tisdags var det Internet i fokus, en konferens som ägde rum på anrika Palladium i Malmö. En heldag med just internet i fokus, således en helt vanlig dag för mig. Statistiken för hur många minuter vi varje dag ägnar åt internet är väl skyhög (siffror, någon?). För egen del spenderar jag mängder av tid vid skärmen för att antingen producera nya grafiska storverk, söka information och inspiration, titta på filmer och spela musik - allting via internet.


Ia Gustafsson har gjort ett blogginlägg från tisdagens arrangemang och det finns att läsa här.

Bland de första talarna var Jenny Hahn von Dorche, sociala medier-ansvarig på Telenor. Hennes föredrag handlade om bemötande av otrevligheter på nätet och hur man i en krissituation agerar för att rädda varumärket. Jenny tog upp ett specifikt fall, en kunds återberättelse av ett säljsamtal från Telenor som lades upp på Telenors facebook-sida och fick stora mängder tummen upp och blandade kommentarer, några mindre charmiga. Tipsen från Jenny var bland andra:

  • Skapa rutiner för att vara mentalt förberedd på en krissituation.
  • Öva upp informationsspridning. Det gäller att alla personer i alla led säger samma saker.
  • Omvärldsbevaka, ha koll på vad som händer i världen.
  • Se till att budskapen är samma i alla kommunikationskanaler.
  • Dokumentera händelseförloppen för att kunna ta lärdom och uppdatera befintiliga rutiner.
Det talades om troll, att troll föder troll, alltså troll som bara skäller för skällandets skull. Det gäller att vara saklig och konstruktiv i sin kritik, personliga påhopp är nämligen inget att varken be om eller få en ursäkt för.

En av mina, och av skratten bland publiken att döma, favoriter bland talarna var Daniel Melkersson från Pin me to. Why do things go viral? Bland annat genom att tänka på följande: 

  • Social currency - Hur ser andra på oss? Är vi smarta? Hjälpsamma? Gillas vi så delas vi.
  • Triggers - Till exempel givaways. Har vi smarta prylar med företagets loggor på och som hjälper i vardagen så görs ständiga kopplingar. Melker nämnde en smörkniv med en smörproducents namn på, sannerligen en daglig trigger om man är mackätare av stora mått.
  • Emotions - Någonting som visar på glädje och engagemang, positiva saker, trista saker blir vi bara deppiga av. Sharing is caring, when we share we care.
  • Public - Det som andra gillar och delar gillar även - andra. Och delar. Varumärket etableras, är så kallat Built to show och Social proof. Majoriteten bekräftar vad som är rätt.
  • Practical value - Att det löser ett problem för läsaren eller kunden.
  • Stories - att det finns en histora bakom produkten, att det finns människor av kött och blod.
Utöver ovanstående fick vi ta del av några marknadsföringscase med temat "luften är fri" samt tankarna bakom Pin me to.

Äger du ditt varumärke? Jackie Kothbauer ställde frågan och delade därefter med sig av sina kunskaper kring marknadsföring och Corporate Personal Branding på sociala medier. Jackies kärlek till Linkedin var påtaglig, hon fick oss alla till att lova att fila på våra profilsidor, gå med i grupper av intresse och göra statusuppdateringar minst en gång i månaden. Mycket kretsar kring det personliga mötet men är man dessutom nätsmart, genom att till exempel ha en bra Linkedin-sida, så ligger man steget före. Låt din aktivitet på nätet vara ditt skyltfönster där du visar upp vad du kan, gör och vill göra!

I pauserna fick vi lyssna till Lovisa Ståhl som bjöd på finstämd sång ackompanjerad av sin gitarr. 

Lovisa Ståhl

Detta är ett kortfattat inlägg från dagen men klicka på länkarna så får ni garanterat veta mera.

måndag 17 mars 2014

På utställning

För att arbeta med och vara intresserad av bilder så är jag ganska dålig på att besöka utställningar och gallerier men så ibland händer det. I torsdags var jag på Moderna i Malmö och tittade på utställningen Ett sätt att leva, svensk fotografi från Christer Strömholm till idag.

Det fanns massor av fotografier och den som känner till Christer Strömholm vet att han rörde sig mycket på till exempel Paris bakgator och att fotografierna var dokumentära. Hans efterföljare är på samma spår och många av bilderna är, enligt min åsikt, kanske inte av den typen att man hänger dem på väggen i vardagsrummet. Bilderna berör, ofta är det ett mörker eller en tragik i bilderna. Ibland måste man skakas om och det är väl sällan någonting kan beröra så som fotografier av det dokumentära slaget, en avbild av det som händer där och då, förmedlande känslor av glädje men kanske framförallt sorg. Utställningen pågår till den 18 maj.

Laura med broschyr

Jag fick sällskap av Laura Hrastar, en amerikanska i Malmö och tillika en supervass skribent. Ta en titt på hennes hemsida, Sticky Paws Media!


Sportlovet spenderades i Umeå och jag passade på att besöka Bildmuséet, en fantastiskt vacker byggnad belägen vid Umeåälvens strand. Tre utställningar var igång när jag var där och jag fastnade särskilt för fransyskan Leonor Fini (1907-1996).

Leonori Fini, självporträtt

Jag har inte sett henne tidigare men gillade verkligen hennes verk. Hon gjorde bland annat teaterkostymer och målningar och var en stark personlighet i europeiska kulturkretsar under mitten av 1900-talet. Utställningen pågår till den 11 maj. Råkar man vara i Umeå är det väl värt att besöka Bildmuséet, dessutom är det fritt inträde.

When in Umeå - hinner man så ska man absolut även ta sig till Västerbottens museum på Gammlia och titta på fotoutställningen Liv i Västerbotten. Det är fantastiska dokumentära bilder på just temat liv i Västerbotten, främst tagna av fotografen Sune Jonsson. Utställningen pågår till den 27 april.

onsdag 12 mars 2014

Det är någonting bekant med den bilden...

Ja, så tänkte jag när jag satt och bläddrade i senaste numret av Buffé, ni vet den där tidningen man får när man spenderar hutlöst mycket pengar i ICA-butiker. I mitt stilla sinne undrade jag även om den här smaken är god, någonting jag ännu ej tagit reda på. Då slog det mig. Det är ju fotograf Charlotte T Strömwall som plåtat och jag som gjort retusch, rätat upp lite hörnor och sånt. Ibland är minnet kort.



Igår hälsade jag på hos Johan och Elin på min tidigare arbetsplats Digifex. Samtidigt tittade fotograf Magnus Malmberg in och i handen höll han en broschyr där jag tidigare i år blev inkallad till Digifex för att hjälpa till med retuschen. Så här fint blev det!





Retuschen bestod huvudsakligen i att släta ut de veck som hade blivit i fonden samt göra en rakare och mer markant avskiljning mellan golv och vägg. Beställaren, Johnson Design, blev mycket nöjd med slutresultatet och den rönte även stor uppmärksamhet vid den möbelmässa broschyren medbringades till.

torsdag 6 februari 2014

Mina grafiska verk

När det kommer till retusch så är jag säker på vad jag kan men när det kommer till grafisk design är det annorlunda. Nu blottas strupen och här presenteras några loggor jag gjort.

Med många kurser i bagaget har jag koll på det rent teoretiska i att skapa en logotype. I verkliga livet är det någonting helt annat. Då är det på riktigt. Det ska skapas ett märke som ska återknyta till produkt och verksamhet. Det får gärna sticka ut men betraktaren ska hitta en igenkänningsfaktor. Färg och form ska kännas rätt och det ska fungera både på trycksaker och digitala plattformar. 

Kännas. Ständigt återkommande ord.

Ett av mina uppdrag var till företaget Diaspector AB. Professor (och tillika min svärfar) Åke Lernmark startade för några år sedan upp sin konsultverksamhet som expert inom diabetes typ 1-forskning och jag fick göra en logotyp. Med utgångspunkt från DNA-stegar och grönt som symbol för framgångsrik forskning för att lösa diabetesgåtan blev resultatet detta;



När vi ändå är inne på färgen grönt så är det lika bra att köra vidare.

Matilda Sjödell är en driftig kvinna som värnar om både kroppens och själens välbefinnande. Hon driver två olika verksamheter och den första loggan gjorde jag till Planera för frihet. Här lekte vi med i:et i frihet och gjorde en liten filur som skulle vara upplyftande :o)




För att Matildas verksamheter skulle hålla ihop använde vi oss av samma grafiska tema även till den andra verksamheten, Vitality2day. Resultatet;




Eva Kullenstein startade nyligen sin konsultverksamhet inom HR-frågor. Hon ville ha en logotyp, främst till visitkort. Hennes uppdragsgivare är ganska snäva i sin grafiska identitet så det gällde att hitta någonting som inte stack ut för mycket men som ändå gör att folk kommer ihåg mötet vid överlämnandet av vistikortet. Eva föreslog formen av en pusselbit och färgmässigt ville hon ha någon mörkblå nyans. Själv föreslog jag att vi skulle använda initialerna i Kullenstein Consulting och utifrån det jobbade jag fram följande;


Oj då, helt plötsligt var det varken svart eller grönt! Det är aldrig försent att ändra sig ;o) 

Min strävan är att hitta en symbol för beställaren, ett grafiskt tecken som klarar sig utan att det finns med text eller företagsnamn. Mercedes och Nike är två bra exempel för alla känner vi väl igen stjärnan och swooshen?

Trevlig helg!

fredag 17 januari 2014

Nya tag - Hej 2014!

Nytt år, nya tider och nya utmaningar. Eller inte, åtminstone inte när det kommer till utmaningar, känns som att de kommer att vara ungefär de samma som tidigare, att hitta intressanta uppdrag och vidareutvecklas.

Efter två veckor med sol och bad över jul och nyår är det bara till att ta tag i saker och ting igen. Först vill jag bjuda på palmer och Karibiska havet.

Tulum, Mexiko 2013. Jepp, bilden är fixad...

Så här såg det egentligen ut, stranden full av turister

I onsdags var jag på årets första föreläsning. Foo Café och Media Talks bjöd in till lunchseminarie i ämnet "Facebook för företag" på Media Evolution City. Daniel Herstedt från Just Right drog allt för snabbt - jo, det hade behövts mer tid - igenom lite kortfattad Facebook-historik, förändringar på Facebook 2013 och förväntade förändringar 2014.

Gällande digitala marknadsföringsstrategier och marknadsföring i sociala medier är det samma grundläggande teorier som i traditionella marknadsföringskanaler men med några tillägg;

- var tydlig i ditt budskap, gör en ordentlig målgruppsundersökning för att producera målgruppsriktade budskap
- använd all den statistik som finns att hämta om följarna, och det finns massor, för att skräddarsy den information du vill delge din målgrupp
- visuella budskap i sociala medier blir allt viktigare, både för att vi överöses med information och snabbt väljer bort långa texter, men även av rent tekniska skäl. Vi kollar facebook både på stora datorskärmen, lilla plattan och inte minst i mobilen, alltså krävs responsiva sidor. Ett tips som framfördes var att använda bilder och lägga texterna i bilderna, då blir budskapet tydligt för betraktaren
- inte minst, engagera dina följare. Förutom att delningar och viral spridning visar på engagemang är det fortfarande genom till exempel tävlingar där regelverken från facebook har och kommer att förändras
- se till att ha koll på tekniska uppdateringar och nya features i sociala medier för att på så sätt ligga steget före i hur du nyttjar sociala medier
- gör inläggen på torsdagar och fredagar, då har facebook flest besökare :o)

Nog om detta för stunden.

Ett utbildningstips! Vill man få kunskaper i Lightroom kan man gå en kurs som fotografen Werner Nystrand håller i Malmö nästa helg, 25-26/1. Mer information finns här och kanske finns det även platser kvar!

Nu håller vi helg! Solen som tittade fram i förmiddags har nu ersatts av snöblask a la Skåne-väder!